Sambolagen hyresrätt: vad du behöver veta som sambo i en hyreslägenhet

Undrar du vad som gäller när du bor ihop med någon i en hyresrätt? Läs vår guide om sambolagen och hyresrätt och få reda på dina rättigheter och skyldigheter som sambo i en hyreslägenhet.

Sambolagen hyresrätt: din guide till att bo ihop som sambo i en hyreslägenhet

Sambo och hyresrätt enligt sambolagen

Om du eller din partner väljer att flytta in tillsammans i en gemensam hyreslägenhet och ni är ett par, kommer ni som sambos att skyddas av sambolagen. Däremot är det också ett krav på att man måste ha bott tillsammans i minst sex månader innan sambolagen börjar träda i kraft. Men varför har en sambolag då egentligen införts?

Sambolagen har stipuleras för att skydda båda parter i en relation, ifall man väljer att separera. Om en av parterna till exempel har en lägre inkomst eller på annat sätt räknas som den ekonomiskt svaga länken i relationen, kan lagen användas för att man ska ha rätt till tak över huvudet och även ha rätt till bodelning i samband med att relationen upphör. Detta gäller även om man har valt att flytta in i sin partners lägenhet. 

Om man har kommit överens om en alternativ lösning vid en separation, är det viktigt att man skriver ett avtal sinsemellan, eftersom sambolagen annars avgör i samtliga kategorier. Däremot finns det också en del punkter som man är skyldig att efterfölja vid en separation. När man som par bor tillsammans i en hyresrätt har lägenheten däremot inte samma ekonomiska betydelse som när man bor tillsammans i en bostadsrätt.

När räknas man enligt lag som sambo?

För att man enligt lagen ska räknas som sambos och därmed kan använda sambolagen för hyresrätt som en grundläggande handling, måste båda parter vara ogifta och ha ett gemensamt hushåll tillsammans. För att räknas som sambos kan man vara bosatt i både en bostadsrätt eller hyresrätt, däremot är sambolagen lite mer omfattande om man tillsammans, eller en av parterna, äger lägenheten som man bor tillsammans i.

Däremot är det upp till varje hushåll att avgöra vilka regler man själv anser gäller för att man ska falla inom kategorin samboskap. Om man till exempel bor tillsammans med en kompis, räknas man till exempel vanligtvis inte som sambos eftersom det krävs även en sexuell relation för att omfattas av sambolagen.

Vad menas med samboegendom

När man separerar som sambos i en hyresrätt måste man också förhålla sig till kraven om samboegendom. Dessa anges bland annat i hyreslagen (Jordabalken, kapitel 12), där det står att elektronik eller saker som har köpts för gemensamt bruk när man bor tillsammans räknas som samboegendom. 

Om man också skaffade en hyresrätt tillsammans som ingen av parterna har någon annan tidigare relation med, omfattas den också som en samboegendom. Om en av personerna i samboskapet har bott i lägenheten tidigare, faller den däremot inte in i denna kategori och det är därmed upp till denna person att avgöra vem som ska bo kvar i lägenheten.

Däremot finns det då en del krav som man måste förhålla sig till, för att båda parterna ska kunna känna sig som hemma och känna sig trygga med sin boendesituation fram tills en eventuell separation skulle ske.

Vad innebär besittningsrätt?

Vad begreppet besittningsrätt innebär är också en vanlig fråga som brukar dyka upp när man pratar om sambolagen. Under avsnitt 22 i sambolagen, kan man läsa mer om vad besittningsrätt innebär på ett mer djupgående plan. 

Men övergripande så innebär besittningsrätt att en av parterna (den som mest behöver) övertar hela kostnaden för lägenheten som man bor tillsammans i. Detta kan till exempel vara om en person vill flytta till en lägenhet som är närmare sitt jobb eller skola. Lägenheten och räkningar för boendet skrivs då över till den ena personen, som då övertar det fulla ansvaret för att stå för kostnaderna efter att den tidigare partnern flyttat ut.

Samboavtal och hyresrätt

När man bor i en hyresrätt som sambos så gäller som sagt inte samma rättigheter som om man bor i en bostadsrätt. Om ena personen i relationen till exempel betalar för fler kostnader, lånar ut pengar till den andra personen eller betalar en större del av de möbler och tillhörigheter som man har valt att köpa i samband med inflytt, så är det viktigt att detta noteras i ett så kallat samboavtal.

Men hur ska man då utforma ett samboavtal och vilka punkter ska här ingå?

  • Regler som ska gälla över sambolagen. Detta kan till exempel vara hur man vill att bodelningen ska gå till i händelse av en separation.

  • Hur egendomen ska delas ut om en person i samboskapet skulle avlida, bli sjuk eller annat.

  • Vem som har stått för kostnaden för olika inköp, vilket man också kan använda som underlag ifall det skulle ske några tvister vid en bodelning.

Även om man som nyblivna sambos kan tycka att det känns lite onödigt att skriva ett samboavtal när man bor i hyresrätt, kan det också innebära att mindre konflikter uppstår och att båda parter känner sig mer trygga i sin boendesituation. Framför allt om det är en av er båda som betalar för fler saker i samband med inflytt.

Vad krävs för att ett samboavtal ska vara giltigt?

Men det spelar ingen roll om ni skriver ner alla punkter på ett papper eller gör detaljerade anmärkningar om vem som har betalat för vad. Om detta avtal inte undertecknas av båda personerna i samboskapet kommer det automatiskt att räknas som ogiltigt. Så när allting är noterat på papper och ni båda känner er nöjda med reglerna som skrivs ner, ska ni båda skriva under avtalet med för-, efternamn och datum då avtalet infördes. Ni kan sedan under hyrestiden göra tillägg i avtalet när det behövs.

Om en separation är oundviklig så kommer samboavtalet att vara en nödvändig pusselbit, för att ni ska kunna minska konflikter och har ni bott tillsammans under många år kan det också hjälpa er att bena ut vem som har stått för vilka inköp av bohaget.

Att flytta ihop i en hyresrätt

Att bli sambo med sin partner är en stor milstolpe i de flesta relationer och är för många också då man verkligen lär känna varandra på djupet. Man har nu båda en gemensam hushållsekonomi och bär ansvar för att hyra och räkningar betalas in i tid. För att allting ska flyta på bra och man ska känna sig trygga i sitt samboskap är det dock en del saker som kan vara bra att ha i åtanke innan och efter att man flyttat in i lägenheten.

Hyr ut ena lägenheten i andrahand

Om man inte tidigare har bott under samma tak under en längre tidsperiod, kan det vara en stor omställning i början att vara sambos. För att ni båda ska ha ett skyddsnät att falla tillbaka på i början och ni båda innan samboskapet står skrivna på ett förstahandskontrakt, kan ni först testa på att bo ihop som sambos under 3-6 månader innan ni beslutar er för vad som känns rätt. 

Framför allt om det är en något nyare relation, kan det kännas lite läskigt att bli sambos så snabbt inpå. En av er kan då hyra ut er lägenhet i andrahand under denna period, där ni sedan väljer att säga upp ena lägenheten helt och hållet eller att ni båda känner att ni vill hitta en ny lägenhet tillsammans och som då också uppfyller era krav och önskemål perfekt.

Om ni sedan har bott ihop i några månader och ni känner att ni trots allt behöver lite mer tid att skapa en stabil relation innan ni flyttar ihop på allvar, så har ni då båda en egen lägenhet och kommer inte att fastna i någon ekonomisk tvist med varandra.

Måste man informera sin hyresvärd om ens partner flyttar in?

Enligt hyreslagen så behöver du inte ha hyresvärdens tillstånd för att din pojk- eller flickvän ska kunna flytta in i lägenheten. Däremot kan det vara bra att informera din hyresvärd för att detta ska finnas på papper i händelse av till exempel brand eller annan olycka i hyreshuset. 

Det är också bra om ni båda står med på hemförsäkringen, för att detta ska täcka upp risker och olyckor för er båda som sker i lägenheten. I annat fall kan det bli svårt att få ut några försäkringspengar om oturen trots allt skulle vara framme.

För att ni båda ska känna er delaktiga i hushållet är det även bra om ni skriver över alla fasta räkningar på båda personerna som bor i lägenheten. Detta är då till exempel el, vatten, värme och telefoni. I händelse av en separation kan man också använda detta som ett underlag för att spåra vilket ekonomiskt ansvar parterna har haft under samboskapet.

Har man möjlighet att addera sin partner på hyreskontraktet?

Men om båda parterna tycker att det känns bättre att ni båda står med på hyreskontraktet för att ni ska känna er tryggare, finns det också en möjlighet att din pojk- eller flickvän adderas på kontraktet. För att göra detta informerar du din hyresvärd som skickar ut en blankett som måste fyllas i.

Separation och hyresrätt

Om trots allt en separation skulle uppstå måste man komma överens om vem som har rätt att bo kvar i lägenheten (om inte båda vill flytta ut), samt hur alla ägodelar ska fördelas mellan varandra. Här ser rekommendationerna lite olika ut, beroende på hur lägenheten införskaffades men däremot inte nödvändigtvis vem som står skriven på hyreskontraktet.

Vem i samboskapet har rätt till lägenheten?

En relativt vanlig tvist när två personer som ingår i ett samboskap väljer att separera är vem som har rättigheter till lägenheten. I de flesta fall kan man lösa detta genom kommunikation och där man kommer fram till en bra kompromiss sinsemellan. Men däremot finns det också situationer då man som par inte har möjlighet att komma fram till ett beslut. Enligt hyreslagen finns det då restriktioner om detta som man kan efterfölja.

Om lägenheten har införskaffats tillsammans (ingen av er har varit bosatt i lägenheten tidigare), så är det den person i samboskapet som är mest i behov av boendet som får överlåta lägenheten. Detta kan till exempel vara om en av er har barn från en tidigare relation. 

En överlåtelse av lägenheten måste ske i samtycke med hyresvärden. Om du står skriven på hyreskontraktet, kan således din partner inte överta kontraktet utan att detta först diskuteras med din hyresvärd.

Samboavtal gäller över sambolagen

Har det skrivits ett samboavtal om till exempel vem som har rätt till övertag av lägenheten vid en separation eller hur en bodelning ska gå till, gäller detta över sambolagen. 

Man kan därför i princip inkludera vad man vill i ett samboavtal, som också då gäller vid en separation. Detta är för att skydda personen som har stått för större delen av kostnaden och därmed kanske också beslutas att överta ägandeskap över fler tillhörigheter när relationen tar slut. 

För att ett samboavtal ska kunna användas som underlag, måste detta skrivas under hyrestiden och även vara undertecknat av båda personerna i samboskapet.

Så går ett övertagande av hyresrätt till

När det handlar om en hyresrätt får det inte ingå någon ersättning sinsemellan för att bestämma vem som ska få bo kvar i lägenheten, det är endast om det är en bostadsrätt som man beslutar sig för en summa som baseras på marknadsvärdet. 

För den personen som beslutar att få bo kvar i lägenheten gör man ett övertagande. Så här går ett övertagande till och detta är kraven för att det ska godkännas:

  1. Anspråk på lägenheten måste göras inom maximalt ett år (tre månader om den ena personen redan har flyttat ut) efter att relationen upphört.

  2. Ett övertagande kan beslutas antingen genom att man får ett skriftligt godkännande på detta, alternativt genom domstolsbeslut eller bodelning med hjälp av en jurist.

  3. När en bodelning görs så skapas ett bodelningsavtal som båda parterna måste skriva under. Detta kan man sedan använda som ett styrkande underlag.

  4. När någon övertar hyreskontraktet, övertar också personen det fulla ansvaret för lägenheten.

  5. Ett övertagande måste godkännas av antingen hyresvärden eller hyresnämnden för att det ska vara giltigt.

Bodelning och hyresrätt

Men vad gäller då egentligen angående bodelningen vid en separation och hur ser processen med en bodelning ut? Det finns inget krav från myndigheter om att det måste ansökas om en bodelning, utan man kan också som tidigare sambos själva avgöra vem som ska överta lägenheten, hur elektronik och möbler ska fördelas i boendet och vilka saker som tillhör vem. 

I de flesta fall väljer sambos att lösa detta privat, utan att behöva blanda in utomstående att hantera situationen. Det är bara när man är oense om hur bodelningen bör genomföras, som en eller er båda kan ansöka om en bodelning.

Bodelningsman kan hjälpa till i en bodelning

Om man är oense i hur bodelningen ska gå till så kan man ansöka om bodelning, där Tingsrätten då utser en bodelningsman, vilket är en advokat. Däremot är ni då skyldiga att själva betala för kostnaden för att anlita en advokat och även ansökningsavgiften som Tingsrätten tar ut för att hantera ärendet. 

Just av denna anledning är det många som väljer att försöka komma fram till en gemensam lösning och hjälpa varandra för att bodelningen ska kunna göras utan denna kostnad. Att behöva flytta ut från en lägenhet, anlita flyttfirma och eventuellt också kanske köpa möbler till det nya boendet kan vara nog så kostsamt. Om ni är oense, försök att lugnt prata igenom vilken kompromiss som känns bra och hur ni kan lösa separationen på bästa tänkbara sätt.

Hjälp vid separation och hyresrätt

Att gå igenom en separation kan vara väldigt betungande och det är inte alltid säkert man har moraliskt stöd och support från sina nära och kära. Letar man efter rådfrågning eller har en mer problematiskt ärende som behöver lösas, kan man dels vända sig till sin hyresgästförening som kan skicka dig vidare till en sakkunnig person, alternativt hjälpa dig att kontakta en bra familjerättsjurist som kan se över samboavtalet (om detta finns som underlag) och även hantera ärendet utefter er situation. 

Har ni båda till exempel införskaffat lägenheten tillsammans och båda vill bo kvar efter separationen, kan detta vara svårt att hantera på egen hand. Här får man ta sambolagen med i beräkningen, vilket stipulerar att det är den som är i akut behov av lägenheten som har rätt att bo kvar oavsett vem av er som står skriven på kontraktet. 

Om däremot en av er bodde i lägenheten innan ni ingick samboskap, är det den personen som har rätt till lägenheten. Om din partner vägrar flytta, kan man kontakta Kronofogdemyndigheten för att få hjälp med avhysning av personen som då vräker partnern från lägenheten.

Innan ni kontaktar någon myndighet är det bra om ni själva kan komma fram till en kompromiss som passar er, eftersom detta annars skapar en extra kostnad för er båda.

Söker du bostad? Sök bland 27 712 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här