Vad är normal inomhustemperatur? Riktlinjer och rekommendationer

Vilken temperatur bör du hålla inomhus? Lär dig om normal rumstemperatur, lägsta temperatur i hus, och rekommenderad inomhustemperatur. Få svar på hur du mäter inomhustemperaturen och vad som händer om temperaturen är för hög eller låg.

Inomhustemperatur: Vad är normalt och lämpligt?

Vad är normal inomhustemperatur?

Inomhustemperaturen har väldigt stor betydelse för ditt välmående och inte bara för elräkningens skull kan det vara värt att se över temperaturen inomhus för att den ska ligga på en mer optimal nivå. Framför allt i sovrummet är det viktigt att du reglerar temperaturen för att du ska kunna få den allra bästa nattsömnen.

För lägenheter finns det också en del riktlinjer om inomhustemperaturer som din hyresvärd är skyldig att följa. Bland annat för lägsta och högsta temperaturen som anses som en bekväm inomhustemperatur där man bor. 

Folkhälsomyndigheten menar till exempel att inomhustemperaturen måste vara mellan 20-23 grader under vintern för att den ska falla inom kraven för behaglig inomhustemperatur. Men kikar man på lagstiftningen så behöver det inte vara mer än 18 grader i ditt hyrda boende för att det ska falla inom lagens gränser. 

Det är bara om du tillhör en riskgrupp som du kan kräva att inomhustemperaturen ska justeras, för att du ska kunna bo mer bekvämt.

Hur mäter man inomhustemperatur?

Fastighetsägaren är skyldig att genomföra regelbundna kontroller av lägenheten, för att säkerställa att temperaturen ligger på en behaglig nivå och inte riskerar några hälsoproblem för din del. Men även bostaden kan få skador om temperaturen är för låg eller för hög, som till exempel mögelangrepp.

När man mäter inomhustemperaturen ska detta göras genom att man mäter minst 1 meter från golvet och mitt i rummet. Golvet får enligt svenska riktlinjer inte vara mindre än 16 grader. Vanligast använder man sig av en termometer för att avgöra temperaturen i rummet. Som hyresgäst är det alltid bra att investera i en egen termometer, för att man ska kunna säkerställa att temperaturen ligger på en bra nivå året om.

Denna kontroll av fastighetsägaren (oftast hyresvärden), kallas kort och gott för egenkontroll och kan genomföras genom att till exempel:

  • Kontrollera inomhusklimat i boendet.

  • Kontroll av bostadens värmesystem.

  • Prata med dig som hyresgäst och vad du har för uppfattning om inomhusklimatet.

  • Felanmäla och snabbt åtgärda problem med inomhustemperaturen.

  • Klagomål måste felsökas så snart som möjligt.

Drag i fastigheten kan också behöva mätas

Men även drag kan leda till obehag om man bor i lägenhet. Drag från fönster eller dörrar kan bidra till att inomhusklimatet uppfattas som kallare än vad det faktiskt är. I miljöbalken finns det därför också riktlinjer som visar på att man då kan behöva mäta drag i bostaden, för att se om det faller inom den lagliga mängden. 

Det får inte vara ett vinddrag på mer än 0,15 meter per sekund under vintermånaderna. Om detta mäts och det påvisas att det förekommer mer drag än så, måste detta åtgärdas direkt av hyresvärden genom att till exempel täta dörrar, lister och fönster i boendet.

Vad menas med operativ temperatur?

När man pratar om den optimala inomhustemperaturen för olika utrymmen, pratar man oftast om rätt operativ temperatur. Men vad innebär då detta begrepp?

Operativ temperatur är den grad som kroppen uppfattar att det är i rummet. Om det till exempel är mycket drag i lägenheten så kan kroppen uppfatta att inomhustemperaturen är lägre än vad den faktiskt är. Rummets operativa värme kan man enkelt mäta med hjälp av antingen en kub- eller en globtermometer, vilket reflekterar rummets faktiskt värme på ett bättre sätt. Även lägenhetens operativa temperatur har därmed betydelse för ditt välmående.

Vad är lämplig inomhustemperatur för olika utrymmen?

Den allra bästa temperaturen inomhus skiljer sig lite från olika utrymmen. Dessutom har alla individer lite olika uppfattning om vad man anser som en behaglig temperatur och inte. Riktlinjerna säger att inomhustemperaturen ska ligga på mellan 20-26 grader, beroende på under vilken del av året det är. Men vad är då den optimala temperaturen för olika rum i hemmet och andra utrymmen?

Optimal temperatur i sovrummet kan hjälpa dig att sova bättre

Enligt experter så har många svenskar det alldeles för varmt hemma för att det ska skapa en optimal trivsel i boendet. Vad personer uppfattar som en behaglig temperatur är väldigt individuellt, även fast rekommendationerna för inomhustemperatur ligger på mellan 20-23 grader. 

Däremot är denna kvot inte det bästa valet för ditt sovrum eftersom experter här rekommenderar att temperaturen bör ligga på runt 18 grader. Det har även genomförts en hel del globala studier om den mest optimala inomhustemperaturen för sovrum. 

Att justera temperaturen kan påverka din sömn på flera plan och även göra det enklare att somna. Under natten så sänks temperaturen i kroppen och för att påskynda denna process kan du sänka temperaturen i sovrummet. Detta bidrar till att du kan somna snabbare eftersom du signalerar till kroppen om att det är dags att sova. 

Däremot är det också viktigt att det inte är för kallt eftersom detta istället kan leda till negativa hälsoeffekter. Du ska också undvika att sova i drag eller där det blåser direkt på dig eftersom det kan påverka din djupsömn och du vaknar oftare.

Inomhustemperaturen på arbetsplatsen

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter måste arbetsgivaren säkerställa att det är en behaglig temperatur på kontoret eller där man arbetar inomhus. Under sommarmånaderna ska temperaturen ligga på mellan 20-26 grader och under vinterhalvåret måste inomhustemperaturen ligga på mellan 20-24 grader för att anses som godkänd arbetsmiljö enligt Arbetsmiljöverket.

Om man som arbetstagare upptäcker brister angående inomhustemperaturen så ska man anmäla detta till sin arbetsgivare, som då är skyldig att genomföra en inspektion. Denna kontroll måste göras av en sakkunnig som till exempel av företagshälsovården.

Vad säger myndigheterna om inomhustemperatur?

Enligt miljöbalken (kapitel 26, avsnitt 19), så är fastighetsägaren skyldig att kontrollera temperaturen i den bostad du hyr med jämna mellanrum. Detta är för att säkerställa att den operativa temperaturen faller inom en rimlig nivå och främjar en god hälsa och trivsel. 

Kan man bli kompenserad om temperaturen inte är optimal?

Som hyresgäst kan man bli kompenserad eller ha möjlighet att göra avdrag på sin hyra om temperaturen inte faller inom rekommendationerna under en längre tid. Att inte ha en bekväm temperatur i lägenheten som antingen är för hög eller för låg innebär att du inte har möjlighet att bruka boendet som planerat. Detta kan du då kontakta din hyresvärd för att göra avdrag för.

Hur påverkar inomhustemperaturen hälsan?

Att inte ha en optimal inomhustemperatur som överstiger de rekommenderade graderna från Folkhälsomyndigheten (20-23 grader under vintern och upp till 26 grader sommartid) kan leda till en del hälsoeffekter. Det är därför man som hyresgäst också är skyldig att hålla koll på inomhusklimatet, samt felanmäla detta till sin hyresvärd om man inte känner sig bekväm med den temperatur som har ställts in. Det kan också vara värt att få luftfuktigheten kontrollerad, eftersom dålig luft också kan ge upphov till en del hälsoproblem.

För många lägenheter har man inte själv som hyresgäst kontroll över temperaturen, utan detta måste regleras manuellt av fastighetsägaren.

Att bo i ett hus eller lägenhet där temperaturen antingen är för hög eller för låg kan ge upphov till flera hälsorisker, som till exempel:

För varm inomhustemperatur:

  • Illamående.

  • Trötthet.

  • Ont i huvudet.

  • Problem med djupsömn.

För kall inomhustemperatur:

  • Kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

  • Blodtrycket kan förändras.

  • Ledsjukdomar (till exempel Reumatism) kan försämras.

  • Drag kan bidra till muskelvärk.

  • Ögonirritation.

Att bo i en lägenhet där inomhustemperaturen inte är anpassad, kan också bidra till en mängd andra allvarliga sjukdomar. Dessutom kan det bidra till att bakterier frodas i lägenheten vilket ökar återhämtningsperioden i samband med sjukdom och ger dig mindre ork. För att du ska kunna bevara en god hälsa är det därmed viktigt att du investerar i en termometer för inomhusbruk och regelbundet själv också som hyresgäst kontrollerar inomhusklimatet.

Hur kan man optimera inomhusmiljön för att hålla en lämplig temperatur?

Framför allt under hösten och vintern är det lätt hänt att man upplever lägenheten som ganska kall. Som hyresgäst är det viktigt att man gör sitt för att temperaturen inomhus ska hålla sig på en bra nivå och möbleringen av boendet har faktiskt väldigt stor betydelse för att skapa ett bra inomhusklimat. 

Om man till exempel väljer att placera större möbler framför elementen förhindrar man att stor del av värmen sprider sig till resten av lägenheten eller huset. Det är därför bättre om man inte försöker att blockera elementen och är smart med hur man inreder rummen för att skapa det bästa luftflödet.

Detta är några saker som du själv som hyresgäst kan göra för att vidhålla en optimal inomhusmiljö där du bor:

  • Kontrollera regelbundet elementen i lägenheten och lufta dem för optimal värmespridning.

  • Använd inte några elementskydd, då detta kan hindra värmespridning i rummet samt också kan innebära en viss brandfara.

  • Ställ inga större möbler framför eller för nära elementen i lägenheten.

  • Ha inte termostaten bakom gardiner, då detta kan ge felaktig mätning av temperaturen. Placera den hellre mitt i rummet.

  • Vädra snabbt under årets kallare månader.

  • Undvik att använda spisfläkten. Fläkten kommer att dra ur mycket värme från lägenheten, vilket resulterar i att den upplevs som kallare och det också krävs mer energi för att hålla boendet på en jämn temperatur.

Vilken temperatur ska man ha i ett hus på vintern?

Under vintermånaderna finns det rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som säger att inomhustemperaturen bör ligga på mellan 20-23 grader. Däremot säger lagen att inomhustemperaturen minst får vara 18 grader och golven minst 16 grader. Om mätningar skulle påvisa en lägre temperatur än detta är hyresvärden skyldig att åtgärda detta problemet direkt.

För särskilda situationer där man till exempel hyr ut till någon i riskgrupp, måste temperaturen ligga på minst 20 grader under vintertid.

Snabba förändringar i utomhusluften kan påverka inomhusklimatet

Bor man i lägenhet får man också räkna med att temperaturen inte är optimal under några dagar när det sker en snabb omställning i utomhusluften. Framför allt när hösten växlar till vinter eller när temperaturen växlar väldigt snabbt utomhus, kan det ta några dagar för värmesystemet att regleras. Om temperaturen fortsatt är för hög eller låg efter några dagar är det viktigt att du kontaktar fastighetsägaren för en manuell justering.

Vad ska man göra om det är för kallt eller för varmt inomhus?

Att under en längre tid bo i ett hus eller lägenhet där inomhustemperaturen är för kall eller varm kan vara riskfyllt för din hälsa. Det finns en del metoder som du kan använda för att rummen ska uppfattas som mer svala eller varma. Däremot är det viktigt att du kontaktar din hyresvärd om temperaturen inte ligger på en behaglig nivå under mer än några dagar.

Tips på hur du kan hålla rummen svala

Under sommarmånaderna är det lätt hänt att man upplever lägenheten som ganska kvav och varm. Det finns här flera saker som du kan göra för att hålla lägenheten sval. Det är viktigt att du vädrar ut och drar för persiennerna i de rum där solen ligger på och därmed gör lägenheten extra varm. Har du svårt att vistas i lägenheten på grund av värmen, är det också en bra investering att köpa en fläkt.

Håll dig varm inomhus med dessa metoder

Att frysa hemma är ingenting som är särskilt kul och kan också påverka trivseln i lägenheten eller huset. Men däremot är också alla individer lite olika känsliga mot kyla och sjukdomar eller låg fettprocent på kroppen kan påverka hur frusen man känner sig. 

Det finns dock en del metoder som man kan använda sig av för att hålla värmen hemma eller för att den operativa inomhustemperaturen ska uppfattas som högre:

Detta kan du göra om du fryser inomhus:

  • Byt ut dina tunna gardiner mot ett tjockare tyg som håller kvar värmen i boendet bättre.

  • Ha levande ljus tända som skapar extra värme i rummet. Lämna dock inga ljus obevakade, då detta är en stor brandrisk.

  • Drick någon typ av varm dryck som till exempel te för att hålla dig varm.

  • Sov med strumpor om du har kalla fötter. Detta kan hjälpa till att reglera kroppstemperaturen under natten.

  • Använd filt när du sitter still eller över täcket när du sover.

  • Om du känner dig väldigt frusen kan du investera i en värmefläkt. Dessa drar dock väldigt mycket energi och kan påverka din elräkning. Dessutom kan det vara en brandrisk om du har på dem för länge. Men för att snabbt värma upp din lägenhet kan du ha på värmefläkten under några minuter.

Så för att du ska trivas i lägenheten och även kunna bevara en god hälsa har inomhustemperaturen väldigt stor betydelse. Om du upptäcker några avvikelser är det viktigt att du kontaktar din hyresvärd direkt, så att problemet kan åtgärdas så snabbt som möjligt.
 

Söker du bostad? Sök bland 27 810 lediga lägenheter i hela Sverige
Sök hyresbostad här